Έφερε δύο παίκτες στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός τις τελευταίες ημέρες. Πρώτα τον Ναζ Μήτρου Λονγκ που σύντομα θα έχει στα χέρια του ελληνικό διαβατήριο και σήμερα τον Φίλιπ Πετρούσεφ που έπειτα από μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία στο ΝΒΑ, γυρίζει στα παρκέ της Euroleague. Απαραίτητη σημείωση: ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε και στους δύο συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2026 σε μια κίνηση που από μόνη της εξηγεί ότι η σκέψη του Έλληνα τεχνικού έχει βάθος, όπως βάθος έχει και η εμπιστοσύνη του club στις ιδέες του…
Γιατί ο Ολυμπιακός αποφάσισε αυτές τις δύο μεταγραφές;
🔴 Τυπικά για λόγους διαφορετικούς, έστω και αν ο ατζέντης που έκανε τις δουλειές ήταν ο ίδιος (ο πολύς Μίσκο Ραζνάτοβιτς). Οι Ερυθρόλευκοι αναζητούσαν έναν παίκτη που θα αλλάξει τον συσχετισμό της 12άδας του, επαναφέροντας τις περσινές εργοστασιακές ρυθμίσεις (7 κοντοί- 5 ψηλοί) που το καλοκαίρι διαταράχθηκε λόγω διαβατηρίων. Έψαχναν έναν παίκτη στο «5» με διαφορετικά χαρακτηριστικά απο εκείνα των Φαλ και Μιλουτίνοφ. Βρήκαν κάποιον που τα διαθέτει και που την ίδια στιγμή πέρσι ήταν ο πιο βελτιωμένος της Euroleague αγωνιζόμενος κυρίως στο «4». Τέτοια περίπτωση είναι ο 23χρονος Φίλιπ Πετρούσεφ. Μια… αράχνη που η γκάμα της προσθέτει στην παλέτα της νέας του ομάδας.Και ο Μήτρου Λονγκ; Τον πρότεινε ο Ραζνάτοβιτς όσο συζητούσε με τους Πειραιώτες για τον Πετρούσεφ. Εξήγησε ότι δεν περνά καλά στο Κάουνας με τη Ζαλγκίρις και κυρίως ότι σύντομα θα έχει στα χέρια του το ελληνικό διαβατήριο βάζοντας τη… φωτιά. Ήρθε και ο τραυματισμός του Νάιτζελ Γκος και ο Ολυμπιακός πάτησε το κουμπί με ένα γκαρντ που προφανώς αναβαθμίζει την περιφέρεια του ως Έλληνας, όταν ως εδώ ομάδες της Euroleague τον επέλεγαν ως Καναδό!
Κάπως έτσι πλέον η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, την ημέρα που το απουσιολόγιο της θα είναι λευκό, θα αναγκάσει τον προπονητή της να σκεφτεί όσο ποτέ άλλοτε τον καταρτισμό της 12άδας της για την Euroleague (μιας και στο πρωτάθλημα υπάρχει το όριο των επτά ξένων): Γουόκαπ, Κάνααν, Γκος, Μήτρου Λονγκ, Λούντζης, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης, Μπραζντέικις, Παπανικολάου, Πίτερς, Σίκμα, Πετρούσεφ, Φαλ και Μιλουτίνοφ είναι 14 και σε αυτόν τον λογαριασμό δεν χωράνε ο Τανούλης με τον Πάπας.
🔴 Κανονικός μπελάς είπατε; Σε σχέση με αυτό που ξέρουμε όλα τα χρόνια, ναι. Το μπάσκετ όμως στην Ευρώπη αλλάζει. Και όσο το καλεντάρι γεμίζει με παιχνίδια, δεν υπάρχει πλέον λόγος κάποιος να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τις νέες ανάγκες. H Euroleague πλέον φορτώνει το πρόγραμμα ως και με 42-43 ματς τον χρόνο (έπειτα από την εισαγωγή του play-in tournament). To πρωτάθλημα έπειτα από την ιδέα για έναν… έξτρα (μίνι) γύρο πριν από τα playoffs δίνει ένα μάξιμουμ 38 αγώνων. Και είναι και το Super Cup με το κύπελλο (final-8) που προσθέτουν ως και 5 παιχνίδια.Μπορεί δηλαδή μια ομάδα στο επίπεδο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού να δώσει ως και 85-86 παιχνίδια μέσα σε μια σεζόν.
Και να το κάνει με παίκτες που τα καλοκαίρια δεν κάθονται: Οι Ερυθρόλευκοι για παράδειγμα είχαν ως το Σεπτέμβρη στις Φιλιππίνες για το Μουντομπάσκετ, το μισό τους ρόστερ (Παπανικολάου, Γουόκαπ, Λαρεντζάκης, Λούντζης, Μπραζντέικις, Φαλ, Μιλουτίνοφ και πλέον Πετρούσεφ).
Τα πολλά ματς φέρνουν καταπόνηση. Η καταπόνηση φέρνει τραυματισμούς. Και οι κρίκοι στην αλυσίδα είναι συγκεκριμένοι, στην υπ αριθμόν 1 απειλή πλέον για κάθε ομάδα. Κάπως έτσι τέρμα πλέον το μπάσκετ των 35΄. Τέρμα και τα rotation των 8-9 παικτών, παρά μόνο σε συνθήκες ειδικές. Οι top ομάδες φτιάχνουν ρόστερ των 15-16 και ο Ολυμπιακός μόλις ανέβηκε σε αυτό το τρένο (ίσως με κάποια μικρή καθυστέρηση).
Ο Μήτρου Λονγκ και ο Πετρούσεφ μπορεί να αποδειχθούν σημαντικοί, ή μπορεί να αποδώσουν τα αναμενόμενα, γιατί έτσι συμβαίνει με τις μεταγραφές. Ως το καλοκαίρι όμως εγγυόνται ότι πλέον θα γυρίσει η Γη ανάποδα ώστε ο Ολυμπιακός να ξεμείνει πάλι από λύσεις όπως του συνέβη ήδη αρκετές φορές σε αυτό το πρώτο δίμηνο. Λύσεις επιπέδου Euroleague από παίκτες που μπορούν να παίξουν 1΄ ή και 30΄ αν χρειαστεί σε μια βραδιά. Που μπορούν να κουβαλήσουν το σκορ ή ακόμη και να μην σουτάρουν. Φυσικά η ένταξη τους δεν είναι απλή, ειδικά on the road. Αν μη τι άλλο όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει αποδείξει κατ επανάληψη πως και αυτή είναι μια δουλειά που ξέρει να την κάνει καλά. Όπως και όλες τις υπόλοιπες…
Η ανάρτηση δεν αποτελεί άρθρο του Olymp Eidisis. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην ιστοσελίδα που αναφέρεται παρακάτω. Για τυχόν παρατηρήσεις επικοινωνήστε μαζί μας: olympiakos-eidisis@mail.com